„După ce șeful penitenciarelor recunoaștea că sunt extrem de multe erori la punerea în libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justiției dezinformează Parlamentul afirmând că, în prima lună de aplicare, au fost puși în libertate în plus un număr de 650 de detinuți, avansând cifra de 25.093 deținuți rămași în penitenciare. În realitate – conform site-ului ANP – în penitenciare sunt 24.464 deținuți. În concluzie, conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu au fost liberați în plus peste 1.200 de deținuți (aproape dublu față de cât a anunțat ministrul), urmând ca numărul celor liberați în plus să depășească în primul an de aplicare cifra de 8.000, conform estimărilor noastre”, transmite Federația, într-un comunicat de presă.
Sindicaliștii susțin că eliberările vor duce la creșterea criminalității.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că în penitenciare sunt 25.093 de deținuți, cu 5.972 de deținuți peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe deținut, afirmând că în urma aplicării legii recursului compensatoriu au fost eliberați 650 de deținuți.
Toader:Sindicatul a dat o informație eronată. Pe 7 noiembrie, eliberați 650 deținuți
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, că datele furnizate de Federația Sindicatelor ANP, potrivit cărora în urma recursului compensatoriu au fost eliberați 1200 deținuți, nu sunt reale, precizând că până pe 7 noiembrie au fost eliberate 650 persoane.
„Cei de la sindicat au dat o informație absolut eronată. Pe 7 noiembrie aveam un document oficial de la ANP că au fost eliberați 650 deținuți ca urmare a recursului compensatoriu. În cei 650 intră și cei 529 eliberați în prima zi. Am cerut directorului ANP, îmi trimite oficial, dau un comunicat astăzi”, a declarat Tudorel Toader.
Ministrul a făcut referire la cazul celor trei deținuți de la Penitenciarul Giurgiu, eliberați mai devreme, susținând că este o greșeală regretabilă, însă volumul de muncă a fost foarte mare.
„Mai rău ar fi fost dacă în loc să le dea drumul mai devreme, le dea drumul mai târziu că ar fi fsat lipsire de libertate. Întrebați-i pe cei care au schimbat legea, cine a inițiat de ce n-a fundamentat, de ce n-a făcut studiu de impact. Când o lege intră în vigoare trebuie să o aplice”, a mai spus ministrul.